2 Şubat 2020 Pazar

Key Museum

Çok uzun bir zamandır aklımızdaydı Torbalı'daki otomobil müzesini gezmek ama bir türlü yolumuzu bu yöne çevirememiştik. Bu defa planladık ve gittik. Gittiğimize de pişman olmadığımız zenginlikte bir müze ile karşılaştık. Torbalı'da Özgörkey ailesine ait Türkiye'nin en büyük otomobil müzesi ile ilgili görüşülerimizi paylaşacağımız bu yazıda çok sayıda fotoyu da paylaşıyoruz ancak bunun müzenin küçük bir kısmı olduğunu belirtmekte fayda var. 

Hadi buyrun... 

Key Museum'u kendi ifadeleri ile tanıtalım öncelikle

Key Museum, E. Özgörkey Grubu İcra Kurulu Başkanı Murat Özgörkey ile İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Özgörkey’in koleksiyonerlik ruhundan doğdu. 7.000 metrekare alana kurulu olan müzede, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından 2001 yılından beri titizlikle bir araya getirilen parçalarla oluşmuş farklı koleksiyonlar sergileniyor.


Müze İzmir'den Torbalı yönünde giderken, Kemalpaşa yol ayrımına çok yakın, Özgörkey Grubu'na ait işletmelerin hemen yanında. Torbalı merkeze girmenize gerek yok. 


Müze Pazartesi ve Salı günleri kapalı, diğer günlerde ise 10:00 - 17:00 arasında ziyaretçilerini kabul ediyor. 


Müzenin giriş ücretleri 30 TL, 6 yaşından büyük herkes için geçerli bu ücret. Öğrenci, Öğretmen ve 65+ yaş grubuna indirimli bilet uygulaması var 15 TL.

20 kişi ve üzerinde grupla gelecekseniz 20TL kişi başı ücret ödüyorsunuz.



Giriş ücretinin ödenmesi ile birlikte herhangi bir rehber/broşür vs verilmiyor. Sadece giriş ücreti..


İçeride fotoğraf çekmek flaş kullanmamak koşulu ile serbest


Girişten itibaren araçlar dönemsel olarak sergileniyor. Örneğin 60'ların modelleri, ilk araba modelleri, savaş dönemleri vs vs...



Dikkat çekici bir özellike yoğunluğun BMW üzerine olması, bunda Özgörkey Grubu'nun BMW distribütorü olmasının etkisi olduğunu düşünebiliriz.


Dikkat çeken başka bir detay; Japon arabaları hiç yok, Volkwagen, Audi, Skoda, Citroen, Anadol, gibi markalar yok. Renault, Fiat gibi markaların modelleri ise minimum düzeyde...

Mesela keşke burada bir Devrim arabası da olsa...



Model arabalar bölümü oldukça zengin bir bölüm olsa da sergi alanının etrafının aynalarla donatılması ve ışıklandırma sisteminin bu aynalarla birlikte rahatsız edici yansımalara neden olması, bu bölümün ihtişamını gölgeliyor.



Gözlemlediğimiz bir başka eksiklik ise; her aracın tanıtımı yapılmış ama sanki oto galerisindeymişcesine tanıtılmış... Yani insan araba fuarına gelmiş gibi hissediyor kendini. Oysaki arabaların varsa hikayeleri paylaşılsa ne güzel olur. Mesela, "Fiat 500, 1962 model arac İtalya'da üretildiği tarihten itibaren 1 milyonun üzerinde sattı, 1965 yapımı ..... filminde Sophie Lauren'in .... sahnesinden hatırlarsınız..."  veya " bu aracın şöyle enteresan bir hikayesi var" veya "Bu aracın üretildiği fabrika şurdadır, üretim teknolojisi şöyledir..." gibi örneklerle sergilenen arabaların cazibesi arttırılabilir. Bu cümleleri yazdıktan sonra gerçekten bir müze değil de bir fuar gezmiş izlenimi daha fazla hissettiğimizi söyleyebiliriz.



Modellerin yanısıra otomobil sembolleri ile ilgili bölüm de oldukça dikkat çekici, iyi düşünülmüş, sıkı kolleksiyon hazırlanmış.



Araçların bakımı ve koleksiyona katılma işlemleri çok hassas bir şekilde yapılıyor. Tüm modeller elden geçerken tüm parçaları en orginal haliyle restore ediliyor.




Ziyaretçi sayısının oldukça fazla olduğunu düşünüyoruz. Bu müzecilik adına güzel bir haber. Ayrıca müze inisiyatifi almak ve bu işe maddi manevi emek harcamak takdiri hakediyor. Elbetteki masrafları var ve bunun için giriş ücreti mutlaka uygulanmalı. Fiyatlar çok pahalı değil ama 6 yaş üzeri çocuklardan para istenmesi can sıkıcı. 8-9 yaşında 2 çocuğu ile gelen ailelere ekstra bir maliyet oluşturur ki o çocuklardan para alınsa ne olur alınmasa ne olur? Giriş ücretini 0-12 yaş ücretsiz yapmak ile Özgörkey ailesi ne kaybeder ki? 





Genel görüş olarak;
Araba müzesi açmak fikri harika
Bunun için koleksiyon yapmak muhteşem
Sabır ve maliyeti üstlenmek harika
Bunun için yatırım yapmak, tasarım yapmak muhteşem...
Arabalar çok iyi
Eşarp'tan model arabaya farklı kategoriler iyi düşünülmüş.
Mutlaka gezmenizi öneririz

Bunlar olumlu görüşler




ama eleştirilerimiz de var;

Çocuklardan giriş ücreti almak rahatsız edici
Giriş ücreti karşılığında bir guide/broşür olmaması eksiklik
İçeride ki araç çeşitliliğinde bazı sembolik araçların ve yeni model araçların eklenmesi hoş olur
Sergilenen modellerin teknik tanıtımından ziyade magazinel tanıtımı daha cezbedici olur
Işıklandırma konusunda mutlaka uzman desteği alınmalı
Müze otoparkı yetersiz



Toplamda 75 adet otomobil sergileniyor



Fotoları biz çektik ama müzenin internet sitesinde daha detaylar mevcut..
http://www.keymuseum.com/





























































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.