20 Şubat 2017 Pazartesi

İzmir'in Gazeteleri

Bizim çoçukluğumuzda Yeni Asır haricinde başlı başına yerel bir gazete yoktu. Sonraları, Hürriyet ve Milliyet'in başlattığı Ege ekleri bir Yeni Asır kadar olamasa da boşluğu dolduruyordu. 

Şimdilerde kaç gazete var bilmiyorum ama 25 Kuruş'tan satılanlardan buldukça alıyorum. 

Örneğin Yenigün, Ege Telgraf, Haber Ekspres, İlkses, 9 Eylül, Yeni Asır aklıma gelen 6 tanesi.

Hadi gelin biraz yerel gazete konuşalım..  



Yeni Asır halen İzmir'in en yüksek tirajlı gazetesi konumunda ama eski 50-60 bin satış rakamlarını mumla arıyor olmalı, şu an 22-25 bin bandında satış rakamları. Yeni Asır bugünlere taşıyan Bilgin ailesi, 90 yılların sonlarında yaptıkları hataların bedelini ödeyip piyasadan çekildikten sonra, Yeni Asır'da basın dünyasına kazandırdığı onca değerli kaleme rağmen geriye doğru düşmeye başladı. Hele son yıllarda iyice taraf olması nedeni ile hiçte takip edilir yanı kalmadı sanırım. 4 milyonluk şehirde 22 bin rakamı komik çünkü. İzmir gibi muhalif kentte taraf olmanın bir bedeli olacaktı, onu ödüyorlar ama hiçte umurlarında olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Yeni Asır artık İzmir'in değil. Zaten küçük ilanlara da kimsenin ihtiyacı kalmadı. Satış fiyatı 75 kuruş. 

Haber Ekspres, Bilgin ailesinin fertlerinden Aydın Bilgin'in yönetiminde 30 kuruştan satılıyor. Pek fazla bayilerde bulunmuyor ama 3000 civarı tirajı olduğu söyleniyor. Gazetenin adını söyleyince kocaman puntolu başlıklar, büyük yazılar, DHA, AA gibi ajanslardan kopyala yapıştır haberler ve kocaman kocaman resimlerden başka bir şey gelmiyor aklıma. 

Yenigün Gazetesi ise Ömer Dinçer yönetiminde 25 kuruştan satılıyor. Raflarda en çok bulabileceğiniz yerel gazetelerden birisi. Okunabilecek haber sayısı oldukça çok. Kendi muhabirleri var. Özel haberleri var. Hatta internet televizyonları var. Kendilerince çaba sarfediyorlar. Ve diğerlerine göre en dolu gazetelerden birisi. Satış rakamları itibari ile 3000 civarı tirajı olduğu söyleniyor. Ne tarafta olduğunu söylemek zor. Etliye sütlüye karışmıyorlar. Ama iktidardan daha fazla etkileniyorlar.  


9 Eylül Gazetesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin kente kazandırdığı en genç gazetelerden birisi. Arkasında mesleğinin duayenlerinin bulunduğu gazetenin yazarları ve yazıları gayet doyurucu. Satış fiyatı 50 kuruş. Kentin güncel hayatını yakından takip ediyor. Ulusal kalemleri bir çırpıda yazı yazmaya ikna edebiliyor. Cemiyetin gücüyle bazı haberlere ilk ulaşabiliyor. Bürokrasi içinde gayet kolay yer alabiliyor. Cumhuriyetçi muhalif kanaldan yayınlarına devam ediyor. 


Ege Telgraf, çok uzun yıllardır yayıncılık hayatında olsa da tanıyanı, bileni çok  yok. Ama son yıllarda artık raflarda yerini almaya başladı. Onun da 3000 civarında satış rakamları olduğunu söyleyebiliriz. Ege Telgraf'ta kendine muhabir bulabilmiş cesur gazetelerden. Özel haberler yapabiliyor, Cesur bir şekilde muhalefetini yapabiliyorlar. 25 kuruştan satılıyor 

İlkses; neden ve ne şekilde İzmir'de yerel gazete yayınlama fikrine eriştiler bilmiyorum ama zengin gibi görünüp fukara olan gazetelerden. Haber Ekspres gibi büyük punto ve resimler, başka yayın organlarından alınmış yazılar, kocaman bulmacalarla yer doldurmaya çalışıyorlar. 25 kuruştan satılıyor. İktidar yanlısı demeye gerek yok, zira içinde başka bir yandan haber olmuyor. Yani yerel haber bile Ankara haberinden az. 

Neden mi böyle anlattım gazeteleri ? Çünkü yerel gazetelere tahmin ettiğinizden çok daha fazla değer veriyorum da ondan. 

Sebeplerden birisi İzmir'in ülkenin diğer kentlerine benzemeyen yapısı. Hem ülke gündeminden bağımsız yaşayan, hem taraf olmuş gazetelere para ve itibar kazandırmak istemeyen yapısı, kentin kendi gazete ihtiyacını ortaya çıkarıyor. 

Diğeri ülkenin önemli devlet üniversitelerinden birisi olan, mesleğe çok fazla değerli insan yetiştirmiş olan Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü. Bu kadar öğrenciyi meslek sahibi yapmaya çalışan kurum, öğrencilerin staj yapabilecekleri yerel gazetecilere ihtiyac duyuyor. 

Düşünsenize Yılmaz Özdil'de, Erol Yaraş'ta, Güngör Mengi'de, Deniz Sipahi'de yerel gazetelerden yetişen isimler. 

Ayrıca hep demiyor muyuz bizim gözümüzden baksanız dünyaya işler çok daha kolay olacak diye. 
O halde kendi gözümüzü neden yerel gazetelerden yansıtmıyoruz? Hep demiyormuyuz Galatasaray'a Fenere ayrılan sayfalar Göztepe'ye, Karşıyaka'ya ayrılsa dünyanın dengesi değişir diye...

Eminim yerel gazetelerin tirajları yükseldikçe, kente daha çok inecekler, daha çok muhabir alacaklar, daha özgün haberler yapacaklar, haberler arttıkça esnafın dükkanına girecek, reklam geliri artacak, etki alanları artacak, vs vs vs

Çok düz mantıkla yazmış olabilirim ama inancım var yerel gazetelere. Çoğu zaman okumaya fırsatım olmasa da bir Hürriyet'e 1 TL verip sadece reklam ve taraflı gazeteci yorumu okuyacağıma 4 yerel gazeteye umut veririm. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.