3 Ağustos 2010 Salı

Konser Dinleme Adabı

14/11/2009 (ilk yayım tarihi)
Biz nasıl bir coğrafyada yaşadığımızı, ne kadar zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olduğumuzu biliyoruz fakat kıymetini bilmiyoruz. Batı ile doğu sentezinin arasında kendine nefis bir mozaik oluşturmuş olan kültürümüz her telden her sesten güzel tınılar çıkartmasını bilmiş.

Geçtiğimiz günlerde Özdemir Erdoğan, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte nefis bir müzik ziyafeti verdi İzmirlilere. Keşke tek gece ile sınırlı kalmasaydı.
Türk müziğinin, batı enstrümanları ile nefis uyum sağladığını görenlerin sayısı sadece bir geceyi izleyenlerle sınırlı kaldı. Bağlamayla çalınan bir türkünün kontrbas, obua ve kemanla da çalınabileceğini gördük ve aslında çok ta hoşumuza gitti.
Ama izleyenler bunun kıymetini bilemedi. Biz konser dinlemeyi beceremiyoruz. Sanıyoruz ki her konser, meydan konseri. Pop/arabesk sarkicilarimizla, senfonik sanatçılarımızın arasındaki farkı ayırt edemiyoruz.
Bahsettiğim konserde yaşları ortayaşı bulmuş ancak kendini genç sanan 3 bayanın ardında oturma şanssızlığını yaşadım.
Bayanlardan birisi daha konserin başında arkaya dönüp, koltuğuma dokunmazsanız çok sevinirim, çok rahatsız oluyorum dedi. Ki o ana kadar arka sıradan kimse koltuğuna dokunmuyordu. Yanındaki bayan sallanıyordu.
Daha sonra bu kısmetsiz bayanın arkadaşı, ortada oturan bayan daha konserin ilk şarkısında arkadaşına telefon açtı ve müziği dinletti. Daha sonra da daha konser devam ederken arkadaşıyla kritiğini yapmaya başladı. Ben arkadan öffleyip pöfffleyince konser devam ederken(!) kalktı ve koridordan konuşa konuşa en arkaya gitti. Dışarı bile çıkmadan konuşmasını sürdürdü. Konser harika falan dedi :))))
Daha sonra 3. bayan arkadas en uctaki diğer bayan arkadaşa eğilip bağırdı ne güzel değilmi bilmem kim bu şarkıyı çok sever keşke gelseydi diye konuya bir giriş yaptı...
Neyse kısacası konser boyunca önümdeki üç ortayaş dilberinin (?) şovunu izledim... Sinirlerim zıpladı. Bir kaç kez uyardım. Ancak bu yaştan sonrada adap kurallarını ben öğretemem ya?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.